banner

Vyhláška o požiadavkách prevádzkovania stacionárnych zdrojov znečisťovania ovzdušia

27. 6. 2016

15. júna 2016 nadobúda účinnosť Vyhláška MŽP SR č. 195/2016 Z.z., ktorou sa ustanovujú technické požiadavky a všeobecné podmienky prevádzkovania stacionárnych zdrojov znečisťovania ovzdušia prevádzkujúcich zariadenia používané na skladovanie, plnenie a prepravu benzínu a spôsob a požiadavky na zisťovanie a preukazovanie údajov o ich dodržaní.

Návrh novej vyhlášky predložilo ministerstvo z dôvodu povinnosti Slovenskej republiky zabezpečiť transpozíciu smernice Komisie 2014/99/EÚ z 21. októbra 2014, ktorou sa na účely jej prispôsobenia technickému pokroku, mení smernica 2009/126/ES o II. stupni rekuperácie benzínových pár pri čerpaní pohonných látok do motorových vozidiel na čerpacích staniciach (ďalej len „smernica Komisie 2014/99/EÚ“) do právneho poriadku Slovenskej republiky.

Okrem smernice 2014/99/EÚ preberá aj smernicu 94/63/ES o obmedzení emisií prchavých organických zlúčenín (POZ), ktoré vznikajú pri skladovaní benzínu a jeho distribúcii z distribučných skladov do čerpacích staníc a smernicu 2009/126/ES o II. stupni rekuperácie benzínových pár pri čerpaní pohonných látok do motorových vozidiel na čerpacích staniciach, ktoré sú už v našom právnom poriadku transponované doterajšou vyhláškou č. 361/2010 Z. z., ktorou sa ustanovujú technické požiadavky a všeobecné podmienky prevádzkovania stacionárnych zdrojov znečisťovania ovzdušia prevádzkujúcich zariadenia používané na skladovanie, plnenie a prepravu benzínu a spôsob a požiadavky na zisťovanie a preukazovanie údajov o ich dodržaní.

Vyhláška ustanovuje technické požiadavky a všeobecné podmienky prevádzkovania pre skladovacie zariadenia pri skladovaní benzínu v distribučných skladoch, pre zariadenia na plnenie a vyprázdňovanie mobilných zásobníkov v distribučných skladoch, pre mobilné zásobníky prepravujúce benzín, pre plnenie skladovacích zásobníkov na benzínových čerpacích staniciach a pre plnenie benzínu do nádrží motorových vozidiel a nahrádza doteraz platnú vyhlášku č. 361/2010 Z.z.

Transpozícia sa vzťahuje najmä na povinnosť prispôsobiť články 4 a 5 smernice 2009/126/ES o II. stupni rekuperácie benzínových pár pri čerpaní pohonných látok do motorových vozidiel na čerpacích staniciach, ktorá bola na účely jej prispôsobenia technickému pokroku zmenená smernicou 2014/99/EÚ, aby sa zaručila konzistentnosť s novými technickými normami EN 16321-1:2013 a EN 16321-2:2013, ktoré boli vypracované Európskym výborom pre normalizáciu (CEN).

V technickej norme EN 16321-1:2013 sú špecifikované skúšobné metódy typového schvaľovania systémov rekuperácie benzínových pár určených pre čerpacie stanice. V technickej norme EN 16321-2:2013 sú špecifikované skúšobné metódy určené pre čerpacie stanice na overenie funkčnosti takýchto systémov rekuperácie pár.

Návrh vyhlášky podľa predkladateľa nemá žiadny vplyv na rozpočet verejnej správy, podnikateľské prostredie, sociálne vplyvy, životné prostredie a informatizáciu spoločnosti. Návrh vyhlášky nebude mať dopad na Environmentálny fond.


Späť na aktuality

Odber aktualít

Chcete byť informovaný o novinkách a dôležitých zmenách v legislatíve?

Prihláste sa k odberu aktualít a noviniek z oblastí, v ktorých pôsobíme.

Prihlásiť sa

Hľadám službu

Legislatívne a odborné poradenstvo

Vybrať službu

Hľadám dokumentáciu

Individuálne spracovaná dokumentácia

Vybrať dokumentáciu

Hľadám školenie

Vzdelávanie pre náročných

Vybrať školenie